Moře v Chorvatsku - Chorvatsko 2024
Moře v Chorvatsku

Moře v Chorvatsku

Chorvatsko je omýváno Jadranem neboli Jaderským mořem. Jedná se o jedno z nejčistších moří a zřejmě proto je Chorvatsko tolik oblíbenou destinací. Jaderské moře dosahuje v létě teploty 24 až 28 stupňů, teplota se samozřejmě zvětšuje směrem k jihu.

Chorvatské moře je ve srovnání s ostatními moři poměrně sladké. Je to jako by jste si rozpustili 36 gramů soli v jednom litru vody.

Jaderské moře obsahuje málo planktonu, proto je v něm tak dobrá viditelnost, někteří vědci tvrdí, že z výšky je v něm možné spatřit předmět v hloubce až padesáti čtyř metrů. Pravdou je, že v Chorvatsku je povoleno lovit odkudkoli, pokud je to ze břehu, a tak sem jezdí lidé i na aktivní dovolenou. Ze břehu sice málokdy chytíte něco velkého, ale na druhou stranu je tady neuvěřitelně rozmanitý život menších rybek a některé z nic je možné chytit i do obyčejné síťky bez toho, že by jste je museli lovit. Mořští živočichové se navíc tolik nebojí, protože jsou na potápěče zvyklí.

 

Moře v Chorvatsku představuje i obživu pro velké množství lidí, není nic neobvyklého, pokud se vydáte s lehátkem nebo člunem dál do moře a pod sebou uvidíte potápěče s harpunou.. S tímto souvisí i ceny v restauracích, v Chorvatsku totiž funguje konkurence, proto jsou zde ceny ryb tak příznivé.

V chorvatském moři se nacházejí nejrůznější druhy živočichů, od rozmanitých ryb až po hlavonožce, medúzy a ježky. Častou chybou je, že si lidé myslí, že Jadran není hluboký a on taky kolem letovisek málokdy překročí hloubku třiceti metrů, ovšem existují místa, kde se jeho hloubka dostává až na třináct set metrů.

Mezi nejrozšířenější tvory Jadranu patří spousta druhů Cípalů, Jazyk mořský, Kanic, Mačka, Hladkoun, Makrela, Muréna, největší druh Platýze, Polozobec, Pražma, Rejnok, Tuňák, Zubatec, Žralok modrý...

Fórum Chorvatsko Fórum o Chorvatsku - ptejte se, komentujte, doporučte, poraďtě na cestu
Chorvatsko Chorvatsko - čtěte nové zajímavosti a aktuality z Chorvatska - festivaly a akce
Ubytování Chorvatsko Ubytování v Chorvatsku bez provize cestovkám. Tisíce soukromých apartmánů.
Ubytování v Chorvatsku Aktuální turistické informace a nabídka dovolená v Chorvatsku u moře i ve vnitrozemí.
ubytování Chorvatsko


Rychlé vyhledávání
Počasí Chorvatsko
Počasí Hvar Chorvatsko
Počasí dnes

°C / °C
Hvar

» počasí Hvar
Počasí Dubrovnik Chorvatsko
Počasí dnes

°C / °C
Dubrovnik

» počasí Dubrovnik
Počasí Zadar Chorvatsko
Počasí dnes

°C / °C
Zadar

» počasí Zadar
Počasí Split Chorvatsko
Počasí dnes

°C / °C
Split

» počasí Split
Počasí Makarska Chorvatsko
Počasí dnes

°C / °C
Makarska

» počasí Makarska
Aktuální kurz kuny a eura
kurz Chorvatská kuna 1 HRK =
kurz eura 1 EUR = 25,235 Aktuální kurz ze dne 25. 04. 2024
O Chorvatsku
Ubytování v Chorvatsku

Chorvatsko je velice oblíbenou zemí Čechů a každoročně se sem podívá neuvěřitelné množství rodin. Důvodu je celá řada, jedním z nejdůležitějších je jistě i cena, protože Chorvatsko stále ještě patří mezi cenově nejpřijatelnější země.

Počasí v chorvatsku

Chorvatsko patří mezi naše nejnavštěvovanější země a každý rok si sem jedou odpočinout tisíce Čechů předvším díky slunečným paprskům - například ostrov Hvar má více slunečných dnů v roce než Azurové pobřeží.

Chorvatsko

Chorvatsko (starší název Charvátsko, chorvatsky Hrvatska) je nástupnický stát bývalé Jugoslávie, který se geograficky nachází na pomezí střední a jihovýchodní Evropy...

Apartmány v Chorvatsku